vrijdag 17 juni 2016

Zomerse oorbellen

Dag allemaal, leuk dat jullie weer een kijkje komen nemen. Vandaag laat ik jullie zien hoe je met maar  2 kleuren klei toch een mooi effect kunt krijgen.

Maak een skinnerblend van een half pakje rode en een half pakje gele klei. De skinnerblend is een techniek waarmee je kleuren klei zo kunt mengen zodat je een prachtig kleurverloop krijgt. Uitgevonden door Judith Skinner staat de techniek in allerlei vormen vaak aan de basis van bijvoorbeeld bloemen canes. Ik gebruik deze techniek nu om een oorbellen te maken.
1. Conditioneer je klei goed zodat deze mooi soepel is.
2. Zorg ervoor dat je plakken ongeveer even groot zijn en leg ze op elkaar.
3. snijd de plakken diagonaal door maar niet van punt tot punt maar een beetje off-line. Dit zorgt ervoor dat je aan de uiteinden van je skinnerblend de solide kleur hebt en dan pas het verloop.

4. Leg de kleuren op elkaar en zorg dat de naden goed sluiten.


5. Leg op je pasta machine stand 0 ( dikste stand bij mij) en draai een keer door.

6. Vouw je plak  dubbel en zorg ervoor dat de rode keur op de rode kleur ligt en de gele op de gele. Draai weer door op de dikste stand.

7. Blijf steeds vouwen en doordraaien tot je een mooi kleur verloop hebt. Let wel goed op dat je steeds dezelfde kant opvouwt.

8. Snijdt je lap recht af en door het midden in twee delen. Leg een deel apart.


9. Sla het andere deel dubbel kleur op kleur. Je krijgt dan een dunne strook.


10. Draai dit strookje dan door je pastamachine met het smalle gedeelte eerst.

11. Draai je pastamachine een stand dunner en voer je strook er door heen. Doe dat tot stand 5. Je krijgt dan een hele lange dunne strook. Dit doen we omdat je dan met het oprollen een mooi kleur verloop krijgt. Het kan ook minder dun maar houdt er dan rekening mee dat de kleuren minder geleidelijk overlopen. Houdt de klei met je vinger tegen aan de zijkant zodat je strook niet breder wordt.

12. Snijdt de onderkant netjes recht af bij de gele kleur.
13. Neem van een afsnijdsel een beetje helder geel en maak er een rolletje van.
14. Leg dit op je geel en begin te rollen. Hiermee is je kern straks mooi helder geel.

Zorg met het oprollen dat er geen lucht tussen komt en dat de rol niet scheef trekt. Hoe mooier opgerold hoe mooier zo het eindresultaat.

15.  Nu gaan we de oorbellen snijden. Maar om dit een goed resultaat te laten worden is het verstandig om je klei eerst weer wat harder te laten worden. Dat kan je doen door weg te leggen en een dag te wachten maar ik heb vaak niet zoveel geduld….

Dus bij mij gaat de rol in plastic folie in de koelkast ongeveer een uur.

16. Snijdt van de rol plakjes van ieder 5 mm dik en maak ze mooi rond. Dat kan uit de vrije hand maar je kan ook een steker gebruiken.
17. Druk de binnenkant van de cappuccino pad in de klei.

Maak eventueel nog extra kleine rondjes in de buitenste ring.

18. Draai de schroefoogjes in de klei.
19. Druk de rondjes op de bodems van de blikjes om ze een kleine ronding te geven.

20.Bak ze af 130° in de oven in 30 minuten. Gebruik je je huishoudoven leg ze dan in een schaal die je kunt afsluiten. Na het bakken helemaal laten afkoelen.
21. Doe wat bruine acryl verf op een stevig kwastje en smeer daar de hangers mee in. Als je dat met ronddraaiende bewegingen doet krijg je de verf mooi in de uitgestoken randjes. Veeg het teveel aan verf er direct weer af met keukenpapier. Zorg dat de verf niet opdrogen kan dus een voor een werkt het beste. Om de verf te fixeren kun je de oorbellen nog even 5 minuten bakken.


22. Draai de oogjes eruit, doe een beetje lijm aan de punt en draai de oogjes er weer in. Zorg er dan wel voor dat ze goed staan.
23. Bevestig de oorhangers er aan en klaar zijn je zomerse oorbellen.

Nu heb je nog een deel over van je rol. Daar kan je ook nog wat mee doen.
 Maak die plat met je roller. Steek er met een grote ronde uitsteker een cirkel uit. Door er plastic tussen te leggen wordt de rand meteen mooi afgerond. Bewerk deze cirkel net zoals je met de oorbellen hebt gedaan. Bak en werk af met verf op dezelfde manier en je hebt er een mooie hanger bij.

Veel plezier met het dragen van deze set. Ik zie graag jullie resultaten!Schjerning Acrylverf 75 ml Van Dijck Bruin  5315352


Extra materialen
de binnenkant van een cappuccino koffie pad
Klein rond uitstekertje bv. voorkant van een pen.
2 bodems van een blikje.
Follow Me on Pinterest

 

3 opmerkingen:

Ellen zei

Mooi setje! En dat met maar twee kleuren, leuk!

Angela zei

Wat een schitterend zomers setje Trusien!

Aartje zei

Prachtig Trusien, en fijn dat je het zo duidelijk uitlegd met al die foto's.
Groeten, Aartje