vrijdag 24 april 2015

Filigraan hanger


Hallo lieve lezers,
Vandaag ga ik jullie vertellen hoe je een filigraan (fijn draadwerk) holle hanger maakt met Art Clay Spuitpasta; zilverklei uit een spuitje.

De basis van de vorm maak ik met Art Clay Kurkklei. Kurkklei is erg leuk materiaal. Je kunt zelf de basis maken voor een hol sieraad in de vorm die je leuk vindt.
Ik heb van de kurkklei een hartje gevormd. De vorm maak ik altijd een dag van te voren zodat ik zeker weet dat de kurk goed droog is voordat ik het gebruik.
Je kunt kurkklei dat nog vochtig is in de kern niet afbakken. Dit heeft geen goed effect op het afbakproces en dus het eindresultaat.
In het hartje prik ik een sat├ęprikker. Hierdoor kan ik het hartje makkelijk vasthouden als ik de spuitklei aanbreng.


De klei breng ik nonchalant aan op het hartje. Ik zorg dat alle lijnen met elkaar verbonden zijn zodat er geen grote gaten zichtbaar zijn. Ik houd met de punt van het spuitje ongeveer 1,5 cm afstand t.o.v. de kurkvorm. Ik houd de spuit zo vast dat ik met mijn duim de klei uit het spuitje kan duwen en laat de klei op de vorm “vallen”. Soms breekt het sliertje, dat is niet erg, ik ga gewoon verder tot het spuitje bijna leeg is. Ik heb nog een beetje spuitklei nodig om later een zilveren oogje aan te kunnen brengen.
Eerst laat ik de vorm drogen in een gewone oven op 100 graden. De sat├ęprikker zet ik vast in een beker met een prop keukenpapier om te zorgen dat het hartje niet omvalt. Je kunt namelijk het hartje met spuitklei niet zo plat neerleggen, want dan beschadigd de nog natte klei.


Wanneer de vorm is afgekoeld, breng ik een zilveren ringetje aan met spuitklei. Zo kan ik de hanger als het klaar is aan een collier hangen.

Ik bak de hanger een halfuur op 750 graden. Na dit half uur is de kurk nagenoeg verbrand en verdwenen en hoef ik alleen nog een beetje as weg te spoelen.

De hanger borstel ik met een polijstborstel en de hanger is klaar om gedragen te worden.

Materialen en gereedschappen
Art Clay Spuitpasta 10 Gram 1 Spuitmondje (ZA-0280)
Art Clay Kurkklei (ZF-044)
Art Clay Roestvrijstalen Polijstborstel Langharig (ZF-029)


Follow Me on Pinterest

7 opmerkingen:

Anoniem zei

HARTstikke mooi!!!
Creatieve groetjes, Gaby

Veerle - A colored mind zei

Heel erg mooi en leuk om te lezen hoe je het maakt.

Angela zei

Schitterend!!


Lillian de Vries zei

Wat een leuke techniek! Lijkt me geweldig om eens te doen!

Crea Astrid zei

Prachtig gemaakt.

Fijn weekend.

Groetjes, Astrid.

Dianne zei

Prachtig gedaan weer Yusti.. Je laat het er altijd weer simpel uitzien ! en daardoor denkt iedereen.. ohh dat kan ik misschien ook wel.. ;)

gr. Dianne

Lydia Boode zei

geweldig
Hugs