vrijdag 6 mei 2016

Mei maand Bloemen maand


Hallo allemaal, 
leuk dat jullie er weer zijn. 
Vandaag is het weer mijn beurt om jullie iets te laten zien. 
Ik dacht de instelling goed te hebben staan zodat de post vanorgen al zichtbaar zou zijn. helaas is dat niet goed gegaan. Vandaar nu pas mijn post.
De Mei maand staat in  het teken van bloemen. Veel bloemen in mijn geval.  
Deze keer heb ik een ketting gemaakt bestaande uit 5 plaatjes waar met behulp van molds ( vormen) bloemen en blaadjes zijn opgewerkt. Daarna zijn deze plaatjes als een geheel tot ketting gemaakt.


De onderdelen van de ketting heb ik zelf getekend.
Ik ben begonnen met behulp van een passer een cirkel met een doorsnede van 14 cm op ruitjes papier te zetten.Vervolgens heb ik vanuit het midden 4 cm naar beneden een stipje gezet en opnieuw een cirkel getrokken vanuit hetzelfde midden punt.
Vanuit de middenlijn op de eerste cirkel 3 cm naar rechts  een markering gezet en vanaf die markering 3.5 cm naar beneden getekend. Zorg er dan wel voor dat je liniaal op  4 cm de onderste cirkellijn raakt.
Vervolgens 3 cm omhoog op de middenlijn, en met de liniaal naar rechts een markering op de binnenste cirkel gezet. Vanaf die markering  2.5 cm naar beneden opnieuw er voor zorgen dat de 4 cm de onderste cirkel raakt. Dan 6.5 cm naar boven en weer met de liniaal op de rechterkant een markering gezet. Vanaf die markering 1.5 cm cm naar de onderste cirkellijn, let daarbij weer op dat er tussen de 2 cirkels 4 cm zit.
Ik heb toen mijn papier op de middenlijn heel nauwkeurig dubbelgevouwen en de delen uitgeknipt. Omdat je doormidden vouwt krijg je twee exact dezelfde helften.
Gum dan je potloodlijnen goed uit of zorg ervoor dat deze niet op de klei komen want dan heb je een zwarte lijn op je klei.
Kies de kleuren die je wil gaan gebruiken.  Zie voor de door mij gebruikte kleuren de materiaallijst.
Conditioneer de klei.
Voor de ondergrond heb ik Vanille gebruikt. Deze heb ik nadat de klei goed soepel was op stand 2 nog een paar keer doorgedraaid tot ik een mooie lap kreeg.
De onderdelen erop gelegd en met een scalpeermesje uitgesneden.

Daarna heb ik verschillende kleuren groene klei geconditioneerd en daar de blaadjes mee gemaakt.
Voor het maken van de blaadjes heb ik de pushmold van Makin’s clay gebruikt.
Ik doe wat talkpoeder in de pushmold, niet teveel omdat je dat dan op de blaadjes ziet. Gebruik je dat niet kan het voorkomen dat je blaadje of bloemetje niet wil lossen.
Ik gebruik daarvoor een hydrofiel washandje waar ik talkpoeder in heb gedaan en die dep ik heel voorzichtig in de pushmold. De overtollige talk haal ik weg met een zacht penseeltje.

Zorg ervoor dat je klei heel soepel is en rol de klei op.
Ik begin met een grote ronde bal zonder naden of scheuren die ik dan afplat aan de bovenkant en tussen mijn handen aan de onderkant smaller rol.Deze druk ik stevig in de vorm en kijk ook aan de onderkant of alles goed met klei is bedekt.
Dan haal ik voorzichtig de klei er weer uit.

Met een goed scherp mesje die ik echt alleen voor deze techniek gebruik snijd ik dan het blaadje los van de klei.

Iets bijwerken wanneer dat nodig is en dan op de onderdelen voor de ketting plaatsen. Zo vul ik dan als eerste laag de delen iets op met blaadjes. 
Iedere keer weer beginnen met een bal zonder naden, punt maken en in de vorm duwen.


Is de basis met blaadjes naar je zin dan kun je gaan opvullen met bloemen. Ik heb er voor gekozen om de kleuren uit de verpakking te gebruiken maar je kunt natuurlijk ook zelf kleuren mengen, of in één kleur werken. Het principe blijft hetzelfde.
Als je net als ik Papaverrood gebruikt let dan op dat je na gebruik je handen schoonmaakt. Rood geeft af en dan kun je een lichtere kleur die je gaat gebruiken net wat rood meegeven.

Vul zo de verschillende elementen op


Ik maak ook zelf bloemetjes om op te vullen. Hele simpele bolletjes die ik maak door een rolletje dun te rollen en dan schijfjes snijden. Die pak ik op met de cisileerpen en druk die op de klei.


Met de vlindersjabloon en rode klei heb ik nog twee vlindertjes uitgesneden en die toegevoegd. Deze hebben wat textuur gekregen met behulp van de naaldpen.


Wanneer je tevreden bent met je resultaat dan kun je de onderdelen bakken op 130°C in de huishoudoven. Als je de oven ook gebruikt om eten in klaar te maken gebruik dan een schaal om je werkstuk af te dekken.
Om de delen wat ronding te geven zodat deze mooi om je hals valt bak ik de onderdelen op de achterkant van een diep bord.


De losse onderdelen heb ik aan elkaar gezet met ringetjes.
Met een 2mm handboortje heb ik gaatjes gemaakt op de hoeken. Daar heb ik de ringetjes door gehaald en dicht gemaakt. Diverse kleurtjes sieradenkoord en organza heb ik gebruikt als ketting.
Al met al een fleurige zomerse bloemenketting.

Veel plezier met het maken van deze fleurige ketting.


Gebruikte materialen:
Olijfgroen  CE0900056645
Vanille CE0900056730
Fuchsia CE0900056922
English Pink 0900056476
Papave rrood CE 0900056428
Lime Green CE0900056601
Kopergroen CE091056619
Citroengeel CE0900056716
Sjabloon Vlinder   ZF -0920
Makin’s Clay Pushmold Leaves  39001
Makin’s clay Pushmold Floral 39001
Scalpeermes houder SC-3
scalpel mesjes SCM-11.
Pergamano Ciseleerpen Grote Kogel 3 mm (10021)
Diep Bord
10 Ringetjes 10 mm
Sieradenkoord of ketting of rubberkoord
Afwerkkapjes of veterklemmetjes
slotjeFollow Me on Pinterest
4 opmerkingen:

Aartje zei

Wat een wetk Trusien (heel duidelijk uitgelegd) maar wat een prachtig kleurrijk resultaat.
Groeten, Aartje

Angela zei

Schitterend gedaan Trusien!! Wat een geweldig mooie ketting en wat duidelijk uitgelegd!
grt Angela

Trusien zei

Hartelijk dank Dames!!

Wenda zei

Schitterend Trusien, heel mooi geworden en super uitleg.

Hugs Wenda